A város, ahol élek

Cikked vagy véleményed van? Küldd el ide: avarosaholelek@gmail.com

Megtalálsz facebookon is

Bejegyzések

Nincs megjeleníthető bejegyzés.

Lakáspályázati kórkép

2014.06.22. 12:48 Cityboy08

A mai bérlakáshoz való jutási lehetőségeket elnézve kerületenként igen nagy a szórás, míg egyes önkormányzatok évente akár 2-3 bérlakás pályázatot is kiírnak, mások egyet sem, sőt van olyan kerület is, ahol több éve nem történt semmi, pedig a bérlakás igény egyre nagyobb méreteket ölt.

berlakas_palyazat_1.jpg

Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások száma ismeretlen, azonban kijelenthető, hogy az önkormányzatok bőven rendelkeznének olyan számú ingatlan mennyiséggel, ami az igényeket nagy számban kielégítené. Mégis miért van olyan kevés pályázat? Nos, egyrészt az önkormányzatok számára igen nagy feladat a lakásokkal kapcsolatos fenntartás, adminisztráció, stb. Sokszor évek telnek el míg egy nem fizető bérlőt vagy egy önkényes lakót eltávolítanak. A lakások leromlott állapota is igen nagy fejtörést okoz a hivataloknak. Ezt látva, pár önkormányzat a bérleti szerződéseket közjegyzővel szentesíti, amely pl. egy esetleges nem fizetés esetén a bérlő, akár azonnal kirakható, így a bíróságra nincsen szükség, és nem húzódhat el évekig egy kilakoltatási eljárás.

Hogyan juthatunk bérlakáshoz?

Szinte mindig csak pályázat útján. A egyéni kérvényeket minden esetben elutasítják az önkormányzatok.

Mennyi esélyünk van bérlakáshoz jutni?

Egyrészt a nagyon nagy igények miatt egy meghirdetett pályázatra szinte biztos, hogy mindig túljelentkezés van, de ha van folyamatos, bejelentett munkahelyünk, gyermekünk, minél magasabb iskolai végzettségünk, akkor nagy eséllyel indíthatjuk útnak a pályázatunkat. Másrészt pedig az alábbi alapkövetelményeknek is meg kell felelnünk, amik szinte biztos, hogy mindig kellenek egy bérlakás megpályázásához:

NAV és önkormányzati nullás igazolások; Nyilatkozat arról, hogy nem vagyunk bérlők sem lakástulajdonosok; Felújítási kötelezettség vállalás (kb. min. 500 ezer Ft szokott lenni); Egyéb lakáshasználatból eredő díjak vállalása.

Mire figyeljünk még?

Csak olyan lakást pályázzunk meg, aminek a maximális befogadóképessége megegyezik a lakásba költözők létszámával. Ha nagyobb lakást pályáznánk meg, akkor az esélyünk szinte nulla lenne. Mérjük fel anyagi helyzetünket. Ha rendelkezünk tartalékokkal vagy tudunk kisebb hitelhez jutni, akkor érdemes olyan lakást megpályázni, ahol nagyobbak a költségek, mert ezeket kevesebben pályázzák meg. És végül a legfontosabb: vegyünk számba minden fizetni valót, csináljunk kalkulációt, nézzük át jó alaposan a feltételeket vagyis a pályázati lapot, hogy ne érjenek minket váratlan meglepetések. És ha nem értenénk valamit kérjünk segítséget.

Mikor van lakáspályázat?

Ezt előre nem tudni szinte soha. Ezért ajánlott a kerületi internetes oldalak heti szintű átnézése. A lentiekben kigyűjtöttem, hogy hol is nézhetjük meg az aktuális pályázatokat. Sok szerencsét Mindenkinek!

01 Kerület, 02 Kerület, 03 Kerület, 04 Kerület, 05 Kerület, 06 Kerület,

07 Kerület, 08 Kerület, 09 Kerület, 10 Kerület, 11 Kerület, 12 Kerület

13 Kerület, 14 Kerület, 15 Kerület, 16 Kerület, 17 Kerület, 18 Kerület

19 Kerület, 20 Kerület, 21 Kerület, 22 Kerület, 23 Kerület

Fővárosi Önkormányzat

Szólj hozzá!

Címkék: Kilakoltatás Bérlakás

A bejegyzés trackback címe:

https://avarosaholelek.blog.hu/api/trackback/id/tr886397875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása